Manejo de la pandemia de H1N1 en rebaños de cerdos
La Canadian Food Inspection Agency (CFIA), en colaboración con las partes interesadas, socios comerciales, y la salud pública y animal, ha perfeccionado su enfoque en el manejo de los casos de la pandemia del virus H1N1 2009 en cerdos.
Este enfoque está en consonancia con las recomendaciones de la Organización Mundial de Sanidad Animal (OIE), y se basa en investigaciones y observaciones hechas desde que el virus se detectó por primera vez en cerdos, lo que indica que:
– No hay riesgo de seguridad de los alimentos asociados con el virus;
– No hay pruebas en este momento que los animales están jugando un papel significativo en la propagación del virus en la población humana en general y,
– El virus no se comporta de forma diferente en los cerdos de otros virus de la gripe detectados en ganado porcino.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/158867.php
Based on this knowledge and information, the CFIA will not quarantine herds. Affected animals will be managed using the same veterinary management and biosecurity practices employed for other swine influenza viruses. This includes limiting opportunities for virus to spread to susceptible animals. Canada’s slaughter system contains multiple inspection points to ensure that only healthy animals enter the food supply.
All herds in which the virus is detected will be monitored to verify that infected animals recover. In addition, surveillance for the presence of H1N1 in swine will continue, to detect any changes in how the virus affects swine and to identify any changes in the structure of the virus. Producers are encouraged to reinforce biosecurity measures at their facilities.
This approach is supported by Provincial and Territorial authorities and the Public Health Agency of Canada.
Publicado: jul 27th, 2009.